top of page
Siyah Arka Plan

Tarihi

Uluköy Ankara Ä°linin Nallıhan Ä°lçesine baÄŸlı 80 haneli bir köyümüz.... Köyümüzden AladaÄŸ Çayı geçmektedir. Uluderede bir köy iken Uludereden gelen büyük bir bir sel köyü ortadan kaldırmış. Köy ikiye ayrılarak bir kısmı ÅŸimdiki köyümüzün 5 km kuzeydeki AladaÄŸ çayı kenarında Karaköy olarak kurulmuÅŸtur.Uludere köyündeki diÄŸer bir kısım ÅŸimdiki Uluköy'ü kurmuÅŸ ve buraya yerleÅŸmiÅŸtir. Uluköy Ä°lkokulu:Eski Okul olan Ä°lk Bina 1946 yılında yapılmıştır Uluköy Camii:TaÅŸ Bina olarak 1944 yılında yapılmış

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri

Hacet Bayramı(Uluköyde YaÄŸmur Duası): Her yıl Geleneksel olarak kutlanan YaÄŸmur Duası Allahü tealadan Bereket,rahmet ve bol su, bol ürün için, hayvanlarımıza bol ot olup iyi ürün vermesi için, Her türlü afet ve felaketlerden uzak olmak için , hayırlı ve bereketli bir mahsül vermesi için yapılan yaÄŸmur duası bir ÅŸölen, bir bayram gibi coÅŸkuyla kutlanmaktadır.

ÖÄŸlen namazından sonra 2 rekat yaÄŸmur namazı cuma namazı gibi kılınıyor.Namazdan sonra Hoca efendi yaÄŸmur hutbesi irat ediyor. Ve ayakta yaÄŸmur duası yapılıyor. Hazırlanan yaÄŸmur duası yemekleri erkeklere Köy kahvehanesinde, kadınlara da cami avlusunda ikram edilmektedir.

Her haneden az veya çok pirinç,ekmek,et, para yardımlarıyla ortak imece usulüyle yapılan pilavlar,güveçler,ayranlar ve tatlılar köy halkına ve dışarıdan ve yakın köylerden gelen misafirlere ikram edilerek yenilip dualar edilmektedir. Bu seneki yaÄŸmur duası ikramında Beypazarı'nda yaptırılan MeÅŸhur Beypazarı güveci,ayran ve saray helvası ikram edildi.

YaÄŸmur duası için kırlara ve tarlalara çıkıp yaÄŸmur namazı toprak üzerinde kılınır ve yaÄŸmur duası kırlarda ve tarlalarda yapılır. YaÄŸmur duasının aslı da böyledir. Bu sene yaÄŸmur duasından bir gün önce yaÄŸmur yaÄŸdığı için yerler ıslak ve çamurlu idi. Bu nedenle kırlara çıkılmayıp cami içinde yaÄŸmur namazı kılınıp, yaÄŸmur duası cami içinde yapıldı.

YaÄŸmur duası yemekleri eskiden çorba,etli pilav, ayran, nohut, dolma (yaprak sarması), ve baklavadan oluÅŸan çok çeÅŸitli takım yemekleri dediÄŸimiz yemekler ikram edilirdi. Bu takım yemekleri Ramazan ve Kurban Bayramlarında ve düÄŸünlerde de uygulanırdı.

YavaÅŸ yavaÅŸ bu adetler unutulmakta ve hazıra kaçılıp pide,ayran veya güveç,ayran ile savuÅŸturulmaktadır.

CoÄŸrafya

Ankara iline 130 km, Nallıhan ilçesine 30 km uzaklıktadır.

Ä°klim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2010            Erkek Kadın

 113               61        52

2000

184                 94        90

1997

175                90          85

1990

280               143         137

1985

299               151         148

1980

328

 

1980 yılında 328 olan nüfus, 1990 da 280 e, 1997 de 175 e düÅŸmüÅŸ son 2000 nüfus sayımında ise nufusu 184 olarak kayıtlıdır. Köyün göç vermesi nedeniyle 80 hanenin yarısına yakını boÅŸ durumdadır. Okulların tatil olduÄŸu yaz aylarında köyün nüfusu tekrar nüfus sayımında belirtilen sayılara ulaÅŸmaktadır

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyümüzden AladaÄŸ Çayı geçmektedir. Sulu arazide Çeltik tarımı yapılmaktadır... Kıraç arazide buÄŸday ve arpa ekilmektedir..Ayrıca Sebze olarak Domates, Salatalık, Kavun ve Karpuz da yetiÅŸtirilmektedir

Muhtarlık

YerleÅŸim yerinin köy tüzel kiÅŸiliÄŸi alması ile birlikte köyün tüzel kiÅŸiliÄŸini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

     

Altyapı bilgileri

Köyde ilköÄŸretim okulu yoktur. Köyün hem içme suyu ÅŸebekesi hem kanalizasyon ÅŸebekesi vardır.PTT ÅŸubesi ve PTT acentesi yoktur. SaÄŸlık ocağı ve saÄŸlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı saÄŸlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

bottom of page